Blogia

benimacletdigital

Gran èxit de la concentració contra el racisme a Benimaclet

Gran èxit de la concentració contra el racisme a Benimaclet

Unes 200 persones anigueren ahir a la concentració antiracisme que diverses entitats del barri de Benimaclet organitzaren com a resposta a la recent visita del grup ultradretista i xenòfob España 2000.

A la manifestació del 19 de novembre d'España 2000 acudiren, si arriba, unes 50 persones. A la concentració d'ahir contra el fascisme i el racisme foren 200. La tolerància va aconseguir el que no va aconseguir la intolerància: omplir la plaça de Benimaclet.

El escriptor Emili Piera va llegir un manifest en el que deixava clar que: "Benimaclet és, ha sigut i serà un poble de convivència entre diferents cultures, generacions, colors i persones" 

Més info:

http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/cabemos/todos/elpepiespval/20101211elpval_18/Tes

http://www.adn.es/local/valencia/20101210/NWS-1591-Benimaclet-Vecinos-Espana-protestan-racismo.html

CANVI de la primera reunió del club de lectura per la concentració antiracisme a Benimaclet

CANVI de la primera reunió del club de lectura per la concentració antiracisme a Benimaclet

 

A causa de la concentració antiracisme que es durà a terme demà a les 20:00 a la plaça de Benimaclet, la primera reunió del club de lectura es retardarà del divendres 10 al 17, ja que el club de lectura dóna suport a la concentració en contra del racisme que ha estat convocada per diverses entitats del barri arran les darreres actuacions del grup xenòfob Espanya 2000.

Respecte al club de lectura, la iniciativa l’ha començada Silvia Guillén, una estudiant de Medicina que explica el perquè de la seua idea: "quan llig un llibre sempre em queda la sensació de que se m’han escapat temes, idees, metàfores...que no he sabut valorar" Un club de lectura, on tots els integrants barregen les impressions sobre un mateix llibre, pot ser una bona manera d’acabar amb eixa sensació.

La idea és que cada mes i mig o dos mesos (depenent del grossor del llibre) es faça una reunió per a comentar-lo i que altra persona (per torns) elegisca una altra lectura per a la pròxima reunió. Les reunions seran en casa de Silvia (carrer Francesc Martínez, número 15, porta 20). Té, pastes, filosofia de vida, llibres...

La primera reunió es farà el 17 de desembre a les 20:30 h. T’apuntes???

Directores a l'ombra by Lila

Directores a l'ombra by Lila

 

Cinèfils sense remei

Directores a l’ombra.

Que una dona dirigís una pel·lícula fins a fa relativament pocs anys va haver de ser una "missió impossible". No és estrany que totes les precursores complissin dos requisit previs i segurament, indispensables: Coratge i dots de comandament, i ser a més les productores, la qual cosa sens dubte, facilita molt el treball.

La primera dona directora en termes absoluts va ser Alice Guy que de ser secretària de la Gaumont va passar a Directora de la manera en què en aquella època (a partir de 1896) es dirigia, és a dir s’agafava la càmera i es filmava.

D’aquesta manera, a causa que tot el pes de l’èxit o el fracàs de la pel·lícula recau en les espatlles del director/a, ha de presentar notables qualitats com a capdavantera, però també és necessari que posseeixi el do de la creativitat i el pensament àgil, ja que sens dubte en el transcurs de les filmacions s’enfrontarà a situacions molt complexes, i de la presa encertada de decisions pot dependre la conclusió del rodatge; aquestes particularitats de la professió van ser les que van mantenir a les "febles" dones allunyades de la direcció (i d’altres àmbits de decisió) durant segles.

Amb els anys i en la mesura que han aconseguit suport econòmic, s’ha incrementat el nombre de directores, però hem de reconèixer que sempre ho han tingut difícil. Inclòs dones amb el reconeixement de la seva feina han estat ningunetjades, com la precursora de la Nouvelle Vague: Agnés Varda, que fou la primera en fer un cinema crític, realista i trencador amb les normatives cinematogràfiques establertes per Hollywood amb la seva pel·lícula "Le pointe courte" de 1956.

Avui ningú dubta ja del talent de moltes directores, com Lucía Puenzo ("XXY" o "El niño pez"), Hana Makhmalbaf, que amb 19 anys va dirigir "Buda explotó por vergüenza", Deepa Mehta, directora de la trilogia "Fuego", "Agua" y "Tierra" entre altres, o qualsevol de les moltíssimes directores que s’han fet un espai en aquest món que va ser exclusiu dels homes durant anys (Lucrecia Martel, Doris Dörrie, Vera Chytilová, Isabel Coixet, Sofia Coppola...)


Així doncs, vull acabar recomanant-vos una pel.lícula actual, independent i, com no, brillant: "Frozen River" Courtney Hunt, USA 2008. Ens narra la història de dues dones que porten immigrants il·legals de Canadà a Estats Units. Ray Eddy és a punt de comprar la casa dels seus somnis per a la seva petita família. De sobte el seu marit, gran aficionat a les apostes, fuig amb els diners i deixa a Ray arruïnada i sola amb els crios. Mentre tracta de trobar al seu marit, coneix a Lila, una noia mohawk que li proposa una manera de guanyar diners fàcils...


Gaudiu-la.

Coneixes a...? Teresa i Fernanda Hurtado

Coneixes a...? Teresa i Fernanda Hurtado

Coneixes a…?

Teresa i Fernanda Hurtado

 

Teresa i Fernanda són dos actrius que probablement els més joves no coneixeran, ja que eren les còmiques (juntament amb la seua germana major, Paloma) preferides dels xiquets i xiquetes que veien el famós programa de Televisió Espanyola “Un, dos, tres…responda otra vez”. Eixe va ser el programa que les va llançar a la fama i gràcies al qual permaneixen en els tendres records infantils de molta gent.

A més d’haver treballat en televisió, han sigut grans actrius de teatre, i com les germanes Hurtado són molt germanes Hurtado, ara, després d’haver passat uns quants anys cuidant dels seus pares malaltets i ja difunts (la gran artista Mary Carrillo i son pare Diego Hurtado) Teresa i Fernanda han decidit superar eixa etapa agra i  expressar la seua creativitat d’una forma innovadora i que han anomenat Sindoi Life. Una exposició que es podia visitar en la gal·leria Oriente+Occidente de Benimaclet, en el carrer Francesc Martínez, nº 36.

 

 Com se us va ocorrer la idea d’agafar una foto o una pintura i customitzar-la d’aquesta manera?

Imaginació, inspiració, no sé com se’ns va ocorrer.

Va tenir una la idea o va ser idea de les dos?

Se’ns va ocòrrer la idea al mateix temps!

En serio?

Sí, sí, alhora (rises)

Clar, de tots es sabut que esteu les dos molt unides…ha sigut sempre així?

Sempre així.

No us heu barallat mai?

Haha, mon pare ens deia “Hijas, me gustaría alguna vez veros pelearos” de tant bé que ens portavem.

D’on ve el nom Sindoi Life?

Va ser per un viatge que vam fer a Asia, que allà ens deien “sindoi, sindoi” que significa “bessones” i com que acabavem d’eixi d’una etapa molt roína, quan havíem mort els nostre pares, que vam passar una depressió i tot…doncs com que vam reviure, d’ahí Sindoi Life.

En paraules del vostre amic Jaime Azpilicueta, aquestos últims anys heu estat “autosecuestrades”. Esteu d’acord?

No…bé, sí, perquè ens vam dedicar completamen a atendre als nostres pares i Jaime diu això perquè els amics en deien d’eixir i no volíem. Vam passar una depressió molt negra.

Què els passava als vostres pares?

Que mon pare tenia 89 anys ja i ma mare tenia Alzheimer.

Pel que explicareu a la inauguració, aquesta exposició és un homenatge als vostres pares, que us van inculcar l’amor per l’art…ells van arribar a veure l’obra?

Desgraciadament no…per això la tenim en exposició perquè la puguen veure.

Per què heu escollit la gal·leria Oriente+Occidente com a la primera parada de la vostra exposició?

Perquè vam veure la gal·leria molt Sindoi Life, com nosaltres. Enriqueta (Enriqueta Hueso, la propietària de la gal·leria) és també molt Sindoi.

Què pretén transmatre la vostra exposició?

Una cosa nova, una nova forma de veure l’art, d’una forma molt nostra.

En quin sentit creeu que la vostra carrera com a actrius se ha plasmat en Sindoi Life?

Crec que sense voler he plasmat molt la nostra cultura en l’obra. Els nostres pares ens portavem molt a museus, al teatre, a conferències, ens ensenyaren molt de política, d’art i tot això s’ha vist reflectit.

Quant heu tardat en crear tot el que hi ha a l’exposició?

Molt de temps…almenys dos anys!

I quan temps us lleva una sola peça?

Uy, això no ho podem dir! És secret Sindoi Life! (rises)

I si algú volguera que “sindoitzareu” alguna foto personal ho podríeu fer?

Clar que sí, només hauria de enviar-li un correu a Enriqueta amb la foto.

I que costaria un treball com eixe?

Depen del material, si vol més joies o més pell o el que siga, també depén de com d’inspirades estem!

Quin record us queda del “Un, dos, tres”?

Recorde que és el millor que hem fet a televisió, el programa que ens va fer guanyar l’afecte de la gent i ens va llançar a la fama.

I quina obra de teatre ha sigut per a vosaltres la més especial?

Jo no diria especial, diria que feiem tot els que ens agradava.

Per acabar, quina creeu que és la vostra frase més representativa?

La nostra filosofia de vida és: “Només triumfa al món qui s’alça i busca a les circumstàncies i les crea, si no les troba”

 

Ana Iborra

Últim dia de l'exposició Sindoi Life

Últim dia de l'exposició Sindoi Life

Hui, dimarts 7 de setembre, és l’últim dia en que la gal·leria d’Enriqueta Hueso tindrà en exposició l’obra de les germanes Hurtado, Sindoi Life. Teresa i Fernanda Hurtado, que els més majors coneixeran pel programa "Un, dos, tres...responda otra vez" han començat una nova activitat artística completament diferent al que havien fet durant la seua vida: han passat d’actuar a pintar.

Durant aquests últims anys, les germanes Hurtado han estat cuidant als seus pares malalts i van deixar de banda la seua activitat artística i la vida pública...però en aquells moments negres la llum de la creativitat es va encendre i d’ahí va sorgir Sindoi Life, un nova forma d’art en la que les artistes agafen una pintura o una foto i la customitzen i adornen d’una forma espectacular i amb un resultat ben colorit i "graciós", en paraules de la gent que va estar a l’inauguració.

Ahí es veu com la personalitat de les artistes es plasma en la seua obra, aquest cop plàstica, per oferir, segons elles "una nova forma de veure l’art". Teresa i Fernanda Hurtado han trobat altra via per a expressar la seua creativitat i la gal·leria "Oriente + Occidente" d’Enriqueta Hueso ha sigut la primera parada d’aquesta col·lecció.

Aquest és l’últim dia que es pot veure, de 17 a 20 al carrer Francesc Martínez, 39. No us ho podeu perdre!

Les estacions de la dona: un recorregut per les diferents fases energètiques del cicle menstrual

Les estacions de la dona: un recorregut per les diferents fases energètiques del cicle menstrual

Les estacions de la dona


Un recorregut per les diferents fases energètiques del cicle menstrual


 Ana Iborra. El passat dissabte 27 de novembre vaig tenir la inmensa sort d’asistir amb l’ajuda d’una amiga a un curs sobre feminitat i poder a Barcelona. Com que últimament m’interessa molt tot allò relacionat amb el feminisme i la feminitat, em vaig animar a asistir al curs, que va resultar una sorpresa.


El curs va ser impartit per Alexandra Pope, una autoritat mundial respecte al cicle menstrual i el camí que va des de la menarquia a la menopausia. Alexandra, una dona alegre, enèrgica, a la que ja fa uns anys l’ha abandonat el cicle menstrual, és l’exemple d’una menopausia activa, poderosa i feliç.


Segons Alexandra, el seu principal objectiu en aquest curs era que comprenguerem que la menstruació no és de cap forma un problema, sinó que si la acceptem i escoltem pot convertir-se en una guia que ens revele com estem a nivell emocional, professional, de salut, de relacions, etc...


"La regla és la nostra amiga" assegura. Durant tot el dissabte i mitjançant activitats grupals totes les dones que allí estàvem vam confeccionar un mapa de les fases del cicle menstrual en les que reflectiem el tipus d’energia que tenia la dona en cada fase.


Alexandra ens va explicar que les fases del cicle menstrual poden comparar-se amb el cicle de la Mare Terra, que cadascuna de nosaltres és com una veritable Terra. La metàfora de l’explicació fou les estacions de l’any.


La primavera correspon a la fase en la que la dona acaba de sortir de la menstruació. Es caracteritza per una energia dirigida al món exterior, a fer moltes coses i a organitzar i planificar totes les nostres tasques. És la fase de les energies renovades, la motivació i el coratge. Ens sentim més segures de nosaltres mateixes. Tot és possible. Si estàs bloquejada, Alexandra recomana que simplement t’esperes a que passe la menstruació, perquè el cos et donarà quan entre en la fase de la primavera l’espenta necessària per a seguir de forma natural.


Els dos o tres dies d’ovulació corresponen metafòricament a l’estiu i es caracteritzen per l’energia de la mare. Una fase en la que es materialitzen els projectes, en la que tenim energies per a tot i tot està davall el nostre control. Estem per a tots i de vegades ens oblidem de nosaltres mateixes.


Per desgràcia, la societat està enamorada (comprensiblement segons la tallerista) de l’energia expansiva de la dona en aquestes primeres fases i posa sobre nosaltres l’expectativa de que estiguem tot el sant mes amb aquest nivell de lliurament i activitat. Però la realitat és que després d’eixos dies d’estar "a tope", l’energia canvia de qualitat i enlloc d’estar dirigida cap a fora, es dirigix cap a dins, cap a l’interior de la dona.


Per tant, quan arriba la tardor energètica, la societat ens etiqueta d’histèriques i volàtils. Però no és eixa l’esència de la tardor femenina. Segons Alexandra, eixa fase del cicle menstrual serveix a la dona com a feedback de com ha passat les fases anteriors, és a dir, si en la primavera i l’estiu ha intentat abastar més del que podia fer, en la tardor la dona notarà que l’abaixa l’energia, i el cansanci i la frustració seran més pronunciats. Si n’hi ha alguna cosa que t’entristisca o t’enfade, sorgirà ahí si no s’ha manifestat abans. Per tant, la tardor ens fa afrontar-nos amb el nostre interior per a evaluar com van les coses en la nostra vida. És una etapa en la que ja no ens abellix estar tan al servei de la resta i preferim estar tranquiles i més amb nosaltres, encara que la societat açò no ho permetix i per tant moltes dones segueixen exigint-se tenir l’energia d’abans quan en realitat l’energia de la tardor és diferent. És el moment en el que discriminen el que de verés ens interessa. Si en l’etapa de l’estiu hem dit a tot que sí, perquè les nostres forces pareixien infinites, en aquesta etapa estriarem al que hem de dir no, perquè serem més conscientes de les nostres limitacions i les respectarem. És probable que en aquesta fase tinguem ganes d’ordre i d’acabar feines que tinguem a mitges.


L’hivern, que és la menstruació, és el moment en el que la dona està més en contacte amb si mateixa i amb la seua condició de dona fèrtil. Segons Alexandra, és el moment en el que el ego (la personalitat) es diluix més i estem més properes de sentir que formem part d’un tot (l’unitat). Aquesta fase es dividix en quatre parts: la primera va dels 2 dies a les 2 hores abans del primer sagnat, en la que la dona pot experimentar sensacions extraordinàries; la segona és el moment del primer sagnat, que es anomenat el moment de la rendició, quan ens rendim a que per fi isca la sang; la tercera part és la dels dies de renovació, en els que la dona pot estar especialment inspirada i conrear noves idees. La quarta part és la de la claritat, quan ja hem aclarat moltes coses. Alexandra considera que la menstruació és el millor moment per a prendre decisions importants, ja que és quan una està més a prop de la seua esència, que la guiarà en les decisions. Com són els últims dies de sagnat, l’energia de la primaver comença a tornar, però s’ha de procurar no accelerar-se en eixir a aquesta fase, prendre-s’ho amb calma i eixir espai i amb bona lletra per a començar altra vegada un nou cicle menstrual.


Una de les reflexions de Alexandre Pope fou que els homes inventaren les religions per aconseguir pasar això pel que totes les dones pasem cada mes: un moment d’intimitat amb la nostra esència.


Per la meua part, com a alumna del curs vaig arribar a una conclusió que em va sobtar molt: allò feminista NO és estar tot el mes sense parar, criticar-me quan estic en eixos dies per no arribar a on vull arribar sense tenir en compte el que el cos em demana, menysprear-me dient "estic rara" en comptes d’intentar esbrinar el que em passa veritablement...he comprés que allò veritablement feminista per a mi és respectar tots els moments del cicle menstrual i fer-li cas al cos, que és molt savi, enlloc d’intentar arribar a les injustes expectatives d’una societat patriarcal.


M’encantaria que les dones que lligen açò comentaren alguna cosa: si us sentiu identificades amb les fases o qualsevol altre cosa que penseu, ja que pot ser un debat interessant.


 

Més info:

 

The moon inside of you (pel·lícula)

The pill: Are you sure it’s for you? (Alexandra Pope)

Wild genie (Alexandra Pope)

Comença un nou club de lectura a Benimaclet!!!

Comença un nou club de lectura a Benimaclet!!!

 

 

Si t'agrada llegir, pròximament en Benimaclet es farà la primera reunió d'un nou club de lectura. La iniciativa l'ha començada Silvia Guillén, una estudiant de Medicina que explica el perquè de la seua idea: "quan llig un llibre sempre em queda la sensació de que se m'han escapat temes, idees, metàfores...que no he sabut valorar" Un club de lectura, on tots els integrants barregen les impressions sobre un mateix llibre, pot ser una bona manera d'acabar amb eixa sensació.

La idea és que cada mes i mig o dos mesos (depenent del grossor del llibre) es faça una reunió per a comentar-lo i que altra persona (per torns) elegisca una altra lectura per a la pròxima reunió. Les reunions seran en casa de Silvia (carrer Francesc Martínez, número 15, porta 20). Té, pastes, filosofia de vida, llibres...

La primera reunió es farà el 10 de desembre a les 20:30 h. T'apuntes???

 

Miyazaki: Un referent de l'animació unida a la reivindicació social by Lila

Miyazaki: Un referent de l'animació unida a la reivindicació social by Lila

Cinèfils sense remei
Miyazaki: Un referent de l'animació unida a la reivindicació social

 Un dels millors directors de cinema d’animació de tots els temps. Voldria, per a començar a parlar-ne, recuperar una frase de Jordi Costa: "Front una tradició marcada per la deformació subjectiva i la construcció d’una realitat artificial, l’obra del japonés assumeix, en alguns dels seus recusos estètics, una responsabilitat que ningú deuría exigir als dibuixos animats, com és la de capturar la poesía efímera, la vibració reveladora i atzarosa bellesa en una imatge tan evocadora d’allò essencial, que es diria feliç troballa fotogràfica i no fruit d’una tenaç artesania manual".
 
I em faig servir d’aquesta afirmació perquè em sembla fundamental recalcar que les històries de Hayao estan molt allunyades del món de l’animació que ha creat Disney i la seva factoria. Estan allunyades, de fet, de qualsevol obra fílmica que no capture allò essencial de la bellesa de cada fotograma, perquè en cadascuna de les seves pel.lícules construeix una fàbula lliure absolutament de la contaminació de l’ésser adult i repleta de missatges explícits i evidents (tant que només podem assentir i inclinar-nos devant seu) de respecte, en tots els seus sentits.
 
Una animació per a petits/es i adults/es, que no evidència la inamduresa emocional del més menuts, més bé al contrari: fà ressò de la inteligència lliure de prejudicis dels nanos i els arriba al cor amb un llenguatge intel.ligent i clar, sense posar-li tot mastegat a un  públic, que si alguna cosa té, és precisament una ment molt desperta i oberta a l’aprenentatge. 
 
Als 68 anys, i després de diversos anuncis de retirada (que per sort no ha cumplit), Hayao Miyazaki fa "Ponyo en el acantilado", de moment la seva última pel.lícula, dibuixada a mà i que sembla  treta de l’imaginari infantil i no de la ment d’un home de la seva edat. 
"Mi vecino Totoro va ser la primera que vaig descobrir. Ja fa anys (10 o 11) a Girona. Em va impressionar tant, que vaig començar a buscar la seva filmografia i no em vaig aturar fins que les vaig veure totes, a quina més impressionant. El cinqué llargmetratge del director i posterior logotip dels estudis Ghibli, ens du a un paissatge rural del Japó dels anys 50 a través de dos xiquetes que actuen amb sinceritat i conforme a la seva edat (al contrari dels protagonistes de Disney). 
"Porco Rosso", una de les seves obres més reconegudes, ens presenta a un home-porc aviador, caçarecompenses, antifeixista i respetat a tot l’Adriàtic. De nou, Miyazaki torna a riure de les apariències i dóna al film una dimensió crítica i apabullant de la bondat no pretenciosa. Una bona notícia: ara mateix està preparant la primera seqüela del estudis: "Porco Rosso: The last sortie". El protagonista seria (segons es sospita) un pilot que du un bombarder italià que es va fer servir per primer cop per l’ "Aviació Nacional" durant el conflicte en el que es desenvoluparía la història: La Guerra Civil Espanyola (1936-1939).
Sense pamflets sobre el que és correcte o ncorrecte i carregades de metàfores visuals i d’amor sense tòpics ni prejudicis, amb una gran maduresa de continguts, les seves pel.lícules són altament recomanables per a persones de qualsevol edat o ideologia. Des de  "Nausicaa en el valle del viento", "El castillo ambulante", "El viaje de Chihiro" o qualsevol de les nombroses produccions del director, ens fa una crida a la necessitat de cuidar la natura, oblidar-nos de prejutjar per les apariències (encara que es tracte d’un mostre fètid, com descubrirà Chihiro en el seu viatge) i a tindre especial consideració a la força, constància i intel·ligència de les dones (protagonistes èpiques de gairebé totes les seves pel.lícules).
Després de molts anys de dificultats per accedir a la seva obra, per fi s’ha editat una col.lecció de gran qualitat: No dubteu en disfrutar-la.
By Lila, del videoclub XXY