Blogia
benimacletdigital

"Actimelízate!!!" Veritats i mentides dels aliments funcionals en la primera xarrada de l'Universitat Lliure de Benimaclet

"Actimelízate!!!" Veritats i mentides dels aliments funcionals en la primera xarrada de l'Universitat Lliure de Benimaclet

Ernest Estornell és professor de Bioquímica i Biologia Mol·lecular, però bé podria passar per monologuista. Començava un parlament gens formal amb aquesta frase: “No vaig a començar amb un: “Señoras y señores, es un honor y un privilegio…”, més que res perquè em feu POR. Açò no és una d’eixes conferències en les que ningú te coneix, ací si faig el ridícul me coneixeu tots!”

El professor de la Universitat de València viu a Benimaclet i la seua xarrada pertany al bloc “Salut i consum” amb el títol de: “Els aliments, què curen? Claus per a conèixer els aliments que milloren la nostra salut”. La xarrada va dur a terme el passat divendres 28 de gener en el Centre Social Terra. Així, la Universitat Lliure de Benimaclet encetava el seu primer cicle de xarrades obertes.

Amb molta alegria i fortes dosis d’ironia, Ernest parla d’eixa nova tendència en productes alimenticis que ve pissant for des de fa uns 10 anys: la dels anomenats aliments funcionals. Ernest preguntava al públic: “No hi ha aliments normals al super?” Els aliments “funcionals” són aquells als que se’ls suposa un benefici adicional per a la salut, que curen com els medicaments.

Aquesta moda tergiversa la antiga idea d’Hipòcrates de que: “el aliment siga la teua medicina, i la teua medicina el teu aliment”. I dic tergiversa perquè Ernest va demostrar el divendres que aquestos aliments “funcionals” moltes vegades “no diuen mentides però tampoc veritats” i que s’acrediten amb estudis científics que han sigut subvencionats per les mateixes empreses que els demanen.

Va posar els exemples més vistosos: Actimel, Activia, Danacol, Savia...no perquè li tinga especial inquina a la casa de Danone, sinó perquè és “qui més piula, però tota la resta fan el mateix”.

En general, els anuncis tenen molt poc rigor científic. Mireu-los primer utilitzant l’enllaç i llegiu després l’explicació d’Ernest Estornell:

Per exemple, en el anunci que fa la periodista Susana Griso d’Actimel, el interior del model que ix en l’ununci no té estòmac! Que precisament és l’encarregat d’acabar amb tots els “agents externs” dolents que ens mengem i que ixen amb la grandària hiperbòlica d’una bala en els anuncis. I no és cert que el 70% de les nostres defenses estiguen en els intestins, estan en el sistema inmune. El que si hi ha un fum en els intestins és de bacteries intestinals que no tenen perquè ser dolentes. Però clar, amb uns anuncis tan espectaculars com els de l’equip Actimel, quina mare no li’ls compra al fill o filla? Perquè es dona per descomptat en els anuncis que la que s’ha de preocupar per l’alimentació de la progènie és només la mare (per això a Susana Griso se la presenta com "periodista y madre" Us imagineu en el mateix anunci a Matías Prats amb el cartellet de "periodista y padre"? Per desgràcia costa d’imaginar.

Us heu fixa’t en que en tots els anuncis de productes per a l’estrenyiment o els gasos les protagonistes sempre són dones??? Què passa? Que els homes no patixen de estrenyiment o de gasos? Però bé, anem al que estavem. En l’anunci d’Activia, protagonitza’t per una dona, clar, es diu que hi ha un bacteri anomenat “bifidus actiregularis” que, Estornell ens va explicar, no arriba ni de conya a la nostra nevera perquè són bacteries anaeròbiques (és a dir, els senta molt mal l’oxígen) i per tant, el que pot ajudar a fer de cos no és el bifidus d’Activia, sinò la acidesa i textura líquida del iogurt…que tenen també tots els altres!

El següent producte és Danacol i Ernest desmitifica un mite: no hi ha un colesterol bo i altre dolent! És tot el mateix. El que passa és que abans el produíem nosaltres i no menjavem molta carn i ara com mengem molta carn i grasses a part del que produíem nosaltres tenim en sang el que ens mengem de més, ergo, el colesterol amb el que les cel·lules no saben què fer produixen una reacció bioquímica amb els glòbuls blancs i creen les obstruccions de les artèries. Solució: millorar la dieta i fer exercisi! El danacol solament aporta més fitoestenols i estanols (d’orígen vegetal) que contraresten un poc el colesterol en sang (Danacol ha demostrat que contraresta, que no reduix, un 10%...cosa que servix de ben poc).

I per últim, el graciosíssim anunci de Jesús Vázquez del iogurt de soia, Savia. Segons el presentador, el 93% de la gent menja desequilibrat i de sobte, l’estupendíssim Jesús Vazquez se pregunta: “¿Y si soy uno de ellos?” La solució d’aquest “cuerpo Danone” és menjar més proteïna vegetal gràcies a la soia de Savia. El que segurament no sabrà Jesús Vázquez és que per a que els occidentals mengem tanta soia s’estan fent grans monocultius d’aquest aliment en Brasil que estàn acabant amb la selva Amazònia. A part de que, segons Estornell, una ximple creïlla té més propietats que la soia i la dieta mediterrània tradicional  conté moltes llegums que són una font natural de proteïna vegetal.

En poques paraules, la publicitat d’aquest tipus de productes és en general enganyosa i s’aprofiten del poc coneixement científic dels consumidors.

1 comentario

Anselm -

En la manipulació del tema del colesterol, s'ha de dir que no tots els metges i científics estan d'acord en que sigui dolent, consulteu la pàgina www.thincs.org. També l'opinió del Dr. Michel de Lorgeril i tant d'altres.